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First 5 California 
Child Signature Program (CSP) 

RFA #2  
Frequently Asked Questions 

April 13, 2012 
 

Program Questions 
 

1. Q: For current Power of Preschool (PoP) counties wanting to apply for RFA 
#2, will the emphasis be on training and quality improvement for the new 
classrooms (Promise Sites) we identify in the application since we are not 
eligible to apply for RFA #3?  
 

A: Yes. For current PoP counties, funding from RFA #2 will provide 
training, technical assistance, and support from the Early Education 
Effectiveness Exchange (E4) and the Early Learning Systems 
Specialist (ELSS) for quality improvement of the CSP Promise Sites.  
 

2. Q: Please provide some examples of how this is being coordinated with Race 
to the Top.  

 
A:  Coordination between RFA #2 and Race to The Top (RTT) is a local 

decision. Each county will determine the extent of coordination 
based on their resources. RFA #2 participants must meet all 
requirements contained in the RFA. However, counties participating 
in RTT will be able to benefit from training provided by the E4 and 
ELSS that overlap with both the CSP Baseline Criteria (Attachment 
C2) and CSP Quality Enhancement Elements (Attachment C1).  

 
3. Q: If “Promise Sites” participating in RFA #2 do not qualify to participate as 

CSP Candidate Sites” in RFA 3, how are counties to maintain training 
requirements without incentives?  

 
A: Each county will be responsible for selecting centers/classrooms 

that agree to engage in quality improvement activities throughout the 
three-year funding period. Incentives to participate include free 
support from the ELSS and training and technical assistance that 
would otherwise not be available. This training and technical 
assistance is designed to enhance quality in participating 
centers/classrooms in areas identified for needed improvements. 

 
4. Q: If the classrooms/agencies fall into the category of CSP “Promise Sites,” 

can these sites continue to participate through 2015 as long as they 
continue to maintain the Promise Site label? 
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A: All participating centers/classrooms that do not eventually qualify to 
receive RFA #3 funding (CSP Promise Sites) will engage in quality 
improvement activities throughout the three-year funding period: FY 
2012-13 through 2014-15 (Section IV, A). Centers and classrooms 
that meet the CSP Baseline Criteria and do not receive RFA #3 
funding are to remain as Promise Sites and work toward meeting the 
CSP Quality Enhancement (Attachment C1) elements, receive all 
services and benefits, and complete all requirements of RFA #2. 

 
5. Q: Who is required to complete the on-line Tobacco Training? 

 
A: At a minimum, “All participating classroom staff will complete an on-

line tobacco training” (Section VII). The tobacco training provides 
useful information for all staff working in early care and education. It 
is our hope that all center staff will be encouraged to take the 
training regardless of whether their classroom participates in RFA #2 
or not. 

 
6. Q: Is the number of classrooms defined by the sessions or classroom ( i.e., 

would a classroom with an A.M. and P.M. session be counted as 2 or 1)? 
 
A: The classroom number is defined by the number of sessions, the 

classroom with both A.M. and P.M. sessions will be counted as 2 
classrooms. 

 
7. Q: What is the rationale for the requirement of having a minimum of 1 

preschool classroom serving no fewer than 12 preschool children? 
 

A: The decision to require applicants to “include a minimum of 1 
preschool classroom serving no fewer than 12 preschool children” 
(Section IX, A) is based on California Child Care Licensing (January 
2007) Section 101216.3 “Teacher – Child Ratio” that  states: “There 
shall be a ratio of one teacher visually observing and supervising no 
more than 12 children in attendance.” 

 
Target Population Questions 
 

8. Q: The RFA talks both about API scores in deciles 1-3 and the areas defined 
by the Local Child Care Planning Council (LPC). Do the areas defined by 
the LPC only kick-in after the API scores in deciles 1-3 criteria have been 
met? 
 

A: The target population requirements identified in Section V must first 
be met before the “Additional Eligibility Target Population” 
requirements are met.  
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9. Q: (Rural County Question): Can we qualify an entire school district as a 
catchment area if the majority of children attend schools with a API score 
in deciles 1-5, are geographically isolated, and have high concentrations 
of Dual Language Learners (DLL) and students qualifying for free and 
reduced lunches? 
 

A: According to the California Department of Education (CDE), the API 
reflects a school’s, a school district’s, or a subgroup’s performance 
level, based on the results of statewide testing. Only in cases where 
CDE has based the API on the academic performance of the district 
and not on individual schools will the API of the school district be 
allowed. 

 
Staffing Questions  
 

10. Q: Is the assumption that a full-time ELSS would be able to handle up to 30 
classrooms? If so, would that mean that an ELSS for 10-14 classrooms 
would be at or below 50% FTE? So, if an application came in for 10-14 
classrooms, would a part-time ELSS be acceptable? 

 
A: The ELSS position will need to be staffed proportionate to the 

funding allocated based on the number of identified classrooms (up 
to 30). A full-time ELSS would serve no more than 30 classrooms. A 
county that has:  
• 10 - 14 participating classrooms and receives $35, 000 will need to 

hire an ELSS at no less than 20% FTE  
• 15 – 19 participating classrooms and receives $52,500 will need to 

hire an ELSS at no less than 40% FTE  
• 20 – 24 participating classrooms receives $70,000 will need to hire 

an ELSS at no less than 60% FTE  
• 25-29 participating classrooms receives $87,500 will need to hire 

an ELSS at no less than 80% FTE  
• 30 participating classrooms receives $105,000 will need to hire a 

ELSS at no less than 100% FTE 
 

11. Q: Will you be issuing guidelines for the staffing of the ELSS position beyond 
those in the RFA? 

 
A: The full set of guidelines for the ELSS is included in the Job 

Description (Attachment E). No additional guidelines for the ELSS 
beyond what is included in the RFA #2 document and attachments 
will be issued.  

 
12. Q: Can the Early Learning Systems Specialist (ELSS) job description be 

considered services that can be contracted through a team or 
organization, and not a person? 
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A: Section XI, Q5 of RFA #2 allows the First 5 County Commission to 

subcontract with another agency to implement the CSP. However, 
Section XI, E states that “First 5 California will not reimburse 
administrative and/or indirect costs for the ELSS position and related 
expenses.”  It is up to the county’s discretion as to whether a team 
or organization will fulfill the responsibilities of the ELSS. The county 
is responsible for meeting all requirements detailed in the ELSS duty 
statement. The county will need to explain how each requirement of 
the ELSS will be accomplished through an alternative delivery 
structure. 

 
13. Q: There are no funds allowed for administration, indirect costs, etc. This 

assumes that the First 5 county commission will provide this as in-kind. Is 
it appropriate for the ELSS to complete all the required reports? 

 
A. The ELSS position responsibilities can include completion of 

required reports and corresponding administrative responsibilities. 
However, it would be more cost effective for the county to provide 
the administrative support for the ELSS so that they can make better 
use of their time and skills to work with the participating centers and 
classrooms and formulate responses to the reports. 

  
Fiscal Questions 

 
14. Q: What is the definition of “First 5 California funded classrooms” and “county 

funded classrooms”? 
 
A: Section XIII, Part D, Form 6, Section 6B of RFA #2 describes First 5 

California funded and county funded classrooms. The term “First 5 
California funded classrooms” refers to First 5 California funding 
used to support, not directly fund, up to the maximum of 30 
classrooms through this RFA. First 5 California funds will be used to 
provide training, technical assistance, and support from the Early 
Education Effectiveness Exchange (E4) and Early Learning Systems 
Specialist (ELSS). In addition, Section XI, Part A, provides an option 
for counties to include up to 30 additional classrooms (above the 30 
classroom maximum supported with First 5 California funds). 
Including additional classrooms as part of RFA #2 is strictly at the 
discretion of the county. Funding for these additional classrooms 
(“county funded classrooms”), added at the county’s discretion, will 
be at the county’s expense. As with First 5 California funded 
classrooms, those classrooms must comply with all RFA #2 
requirements to receive support from the E4. 
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15. Q: Commissions will want some indication of the state’s thoughts regarding 
the required “match” associated with RFA #3. 

 
A: The RFA #3 match amount has not been determined; however, it is 

likely that it will mirror the county match requirement contained in 
RFA #1. 

 
16.  Q: If a region applies for funding, will the formula be the total of what each 

county could apply for separately?  For example, one county has 30 
classrooms ($105,000), one county has 10 classrooms (for $35,000) and 
one county has 20 classrooms (for $70,000) – can the region apply for 
$210,000? 

 
A: No. The RFA allows for a First 5 county commission or consortium to 

apply for RFA #2. A consortium may apply only in cases where a 
single county is unable to meet the minimum number of classrooms 
for participation in RFA #2 (Section IV, D). The funding formula is 
then based on the total number of classrooms served up to a 
maximum of 30 classrooms. Additional classrooms may be added 
(up to a total of 60) at county expense. (See Question #4) 

  
17. Q: Form 4a-reflects “State Funded Classroom Profile Information.” Are we 

limited to state funded classrooms?  Is Head Start also accepted? 
 

A: The title for “Form 4a” should be “First 5 California Participating 
Classrooms” and not “State Funded Classrooms.” First 5 California 
will not fund classrooms per se, in this RFA. Instead, RFA #2 funds 
the training, technical assistance, and support provided to 
participating centers and classrooms through the E4 and ELSS. Any 
center or classroom that meets the “Target Population” (Section V) 
criteria is eligible to participate (this includes State Funded 
Preschool, Early Head Start, Head Start, etc.). In PoP counties, all 
centers and classrooms already included in RFA #1 are NOT eligible 
to be included in RFA #2 (Section IV, C) 

 
18. Q: In reference to the preview of First 5 California CSP Readiness 

Assessment: For those classrooms/agencies referred to as “CSP Promise 
Sites,” what assistance will they receive for external evaluators regarding 
ECRS/CLASS in order to be promoted to “CSP Candidate Sites”? 

 
A: Funding for external evaluators for ECRS and CLASS is an allowable 

budgeted expense for all centers/classrooms identified for 
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participation in RFA #2 as it is directly related to the core RFA #2 
program requirements (Section XI, B).    

 
19. Q: Please explain the section on “Program Compliance Review” and provide 

information on what it entails as it appears to be new. 

A: The purpose of a program compliance review is to ensure that 
contractors are complying with the program requirements of the 
agreement.  A program compliance review is typically performed 
onsite and may include confirmation of program-related 
requirements such as participation eligibility, use of funds, 
maintenance of documentation to support program expenditures, 
etc.  The contractor would be notified in advance of the guidelines 
for the review and the schedule for the review.  The Program 
Compliance Review component is a necessary state program 
oversight function. 

20. Q: How much has been allocated for RFA #2? How competitive will this be 
among counties? 

A: RFA #2 is not a competitive process. First 5 California has available 
funding for all 58 counties to participate. 

21. Q: Please clarify the issue of “reimbursement” vs “carryover.” 

A:  The definitions for “reimbursement” and “carry over” are included in 
the CSP RFA #2 Fiscal Glossary, Attachment I. 

 
“Reimbursement” is the cash issued by the state to the contractor as 
repayment of the cost of work or services performed through RFA #2 
up to the maximum amount of the agreement.  Reimbursement may 
also include repayment of expenditures made for or on behalf of 
another governmental unit, fund, or department.  

 
“Carryover” is the unobligated (unspent) award balance from a 
previous year's award that a contractor requests to have transferred 
to the current year's award, and are available to spend in addition to 
the current year's award. A carryover request is accomplished 
through the budget revision process.  

 


	UStaffing Questions

